DATO: 06.04.2014 / KLOKKESLETT: 20:05

3 kommentar(er)

 

 

KOKT NI'I  ( LOKAL RETT FRA HOLTÅLEN )

Endelig så kommer retten over alle retter her i fjellbygda vår. Mange har spurt meg om jeg kan legge ut bilder og oppskrift på denne retten.
Dette er en gammel lokal rett, som ble brukt til festmat og julemat.
Retten består av suppe, saltkjøtt, kjøttrull, grovpølse, kålrot, gulrot og potet.
Det som er spesielt med retten er at det meste kokes sammen i kjøttkrafta av rullen/ kjøttet.
Byggryn som har ligget i bløtt, kokes sammen med kraften.

Dette var ikke lett å forklare, så jeg får ta det litt gradvis. Begynner med bilde fra ferdig resultat.

 



 Suppen består av kraft, byggryn og melk. Ja du hørte/ leste rett, det skal være melk oppi kjøtt krafta.

 INNHOLD I KOKT NI ' I

Kjøttrull ,oppskrift finner du her: http://hemgjort.blogg.no/1354719522__rulln_ut__kjttrull.html

Grovpølse, oppskrift finner du her: http://hemgjort.blogg.no/1353666403_hemlaga_juleplse.html

Saltkjøtt. Svineribbe som er  godt saltet noen dager før. Nakkekotteletter kan også brukes.
Jeg bruker av og til litt pinnekjøtt også. Spesielt ved juletider.

Poteter, kålrot og gulrot

byggryn og melk til suppen.

 

FRAMGANGSMÅTE

Begynn med å salte på ribben og kjøttet to dager før servering.
Grønnsaker og poteter kan skrelles og legges i kalt vann en dag eller to på forhånd ( godt med det som er unnagjort )
Byggryna legges i bløtt. Kok kjøttrullen og saltkjøtt ( ribbe / pinnekjøtt ) en dag før servering. Gryna kokes sammen med kjøttvarene.
Etter som det er byggryn i krafta blir den litt grå.. men den skal være slik.
Kjøttrull og kjøtt settes til avkjøling til neste dag. Ta vare på krafta, grønnsaker og poteter kokes i den.

 




 

SERVERINGS DAGEN :

Skjær opp kjøtt og rull i serverings stykker. Pølse kokes og deles opp i biter.

 

 

Jeg synes det er greit  å koke ferdig kjøttvarene dagen før servering. Da blir det lettere å skjære opp fine biter.
Det går greit å varme det i langpanna med litt kraft og alminiumsfolie over. ca. 180 °c i 20 min.

 

Grønnsaker og poteter kokes i kraft. Dette er viktig for å få den gode smaken.

SUPPE

Kraften som er kokt sammen med byggryna kokes opp og tilsettes melk.
Suppen skal inneholde ca. halvt om halvt med melk og kraft.
Den skal være litt salt. Den gode smaken av krydret i rullen, gjør " susen"
Har du ikke rull, kan du ha litt timian og løk i krafta. mm....

Smak til.

Husk at suppa brukes som forrett, men også som saus. nam....








Da er det bare å spise seg god og mett... :)))


VELBEKOMME :))

 

 






 

 

 

 

 

 

 

 



 





Kommentarer

annebe
09.04.2014, kl.22:58

Ser godt ut !

08.05.2014, kl.20:12

Det var kraftig kost - men så godt ut da :-)

11.11.2014, kl.09:51

Får man ikke litt løs mage etter et sånt måltid? Så litt kraftig ut.


Legg igjen en hilsen



Navn:

Mail:

Bloggadresse:

Kommentar:


Dette er et gratisdesign laget av http://meeretea.blogg.no


Design av






hits